1960

De eerste succesvolle implantatie

De eerste hartklepimplantatie met een mitralis kunsthartklep werd uitgevoerd op 21 september 1960, op de University of Oregon Medical School. De patiënt was een 52-jarige boer genaamd Philip Amundson, die meer dan 10 jaar leefde met de kunsthartklep.

Minder dan 12 maanden na de introductie van de eerste succesvolle implantatie, wordt het hartklepmodel ook breder toegepast.

Amundson is de eerste mens, bij wie de hartklep compleet is verwijderd en vervangen door een kunsthartklep. Daarvoor leefde een patiënt niet langer dan drie maanden met een nieuwe hartklep. Amundson overlijdt als hij tijdens het verven van zijn huis van de trap valt.

960 voor de operatie
Voor de operatie: Philip Amundson met de Starr-Edwards-Mitralisklep
1960 na de operatie
Na de operatie: Philip Amundson gezond en wel in zijn tuin.

Mijlpalen

De uitvinders

edwards starr
Miles Edwards und ALbert Starr

Achter deze succesvolle implantatie zaten de hartchirurg Albert Starr en zijn landgenoot, de Amerikaanse ingenieur Miles Edwards.
In slechts twee jaar tijd werd de eerste Starr-Edwards-Mitralisklep ontworpen, ontwikkeld, en getest.

Albert Starr

De Amerikaan Albert Starr (geboren in 1926) start zijn medische studie op 16-jarige leeftijd aan de Columbia University in New York. Op 22-jarige leeftijd studeert hij af en werkt in eerste instantie als arts-assistent aan de Johns Hopkins Hospital in Baltimore. Zijn toenmalige collega: “Hij zag er te jong uit voor een arts, maar zoals later bleek, was hij een hardwerkende en vindingrijk man.” Starr verbindt zich aan de medische faculteit van de Universiteit van Oregon, waar hij Miles Edwards ontmoet. Starr: “Hij was toen ongeveer 60 jaar oud en ik was begin 30 , maar van dit leeftijdsverschil was niets te merken.” Dr. Albert Starr is nog steeds hoogleraar cardiologie aan de Universiteit van Oregon.

Miles Edwards

De Amerikaanse ingenieur Miles “Lowell” Edwards (1898-1982) is van jongs af aan een uitvinder. Zijn vrouw: “Al in de vroege kinderjaren vond Lowell het leuk om zijn familie en vrienden te verrassen met bijzondere dingen” Op 60-jarige leeftijd heeft de ondernemende ingenieur Edwards 63 octrooien in diverse branches op zijn naam staan. Het is zijn droom om patiënten met hartaandoeningen te helpen. Zijn fascinatie voor het genezen van het hart ontstond al in zijn tienerjaren, toen hij twee keer acute reuma kreeg. Deze zeldzame en soms levensbedreigende ziekte kan schade aan het hart veroorzaken door littekenvorming op de kleppen, en uiteindelijk tot uitval van het orgaan leiden. Door zijn achtergrond in de hydraulica en kennis van brandstofpompen geloofde Edwards dat het menselijk hart gemechaniseerd kon worden. In 1958 ontmoet hij de chirurg Albert Starr, met wie hij zijn plan ook daadwerkelijk gaat uitvoeren.

de uitvinders

aortaklep 1960-1961

De eerste kunstmatige aortaklep

Hoewel andere onderzoekers hebben geprobeerd een kunstmatige hartklep te ontwikkelen, slagen Starr en Edwards er als eerste in een aortaklep te ontwikkelen die wereldwijd inzetbaar is.

De uitvindingen van Starr en Edwards maakten de weg vrij voor de vervanging van hartkleppen. Het gevolg is een boost aan hartklepoperaties over de hele wereld.

1961

De eerste triple

In 1963 vervangt het team onder leiding van Starr voor het eerst drie hartkleppen van een patiënt.

55jaar-1960-1963-1
Een gelukkig paar: Patiënten met twee en drie kunstmatige hartkleppen
55jaar-1960-1963-2
De eerste drievoudige hartklepvervanging in Londen

 

 

 

 

 

 

 

1963

55jaar-1960-1963

55jaar successen

De successen van het Albert Starr team 1960-1997

Aantal
patiënten:
4002

Aantal
Hartklepoperaties:
4902

De langst
levende patiënt na de operatie:
ca. 47 jaar

1960-1997

1965

Hartkleppen van dierweefsel

De Franse hartchirurg Alain Carpentier, Jean-Paul Binet en Carlos Duran implanteren in 1965 bij een patiënt een hartklep van een varken. Dit maakt de weg vrij voor de ontwikkeling van biologische hartkleppen. Het voordeel van biologische kleppen ten opzichte van mechanische kleppen is dat patiënten geen antistollingsmiddelen hoeven te gebruiken.

Alain Carpentier

Alain CarpentierFransman Alain Carpentier (1933) levert een belangrijke bijdrage aan het verbeteren van de behandeling van hartklepafwijkingen. Hij ontwikkelt een methode om te voorkomen dat de weefselhartklep wordt afgestoten door het lichaam. Hij ontwikkelt niet alleen kunstmatige hartkleppen, hij kan ook hartkleppen herstellen. Carpentier was nauw betrokken bij de ontwikkeling van een kunsthart.

55jaar-1965-dier

Hartkleppen van rundweefsel

De Britse hartchirurg Marian Ionescu (1929) ontwikkelt biologische hartkleppen. In 1971 wordt voor het eerst een hartklep geïmplanteerd, die gemaakt is van hartweefsel van een koe en op een stent wordt bevestigd. Het voordeel van het hartweefsel van een rund is dat de hartklep een langere levensduur heeft.

1971

55jaar-1965-rund

55jaar-1965-1981

Tweede generatie hartkleppen van rundweefsel

Dankzij de voortrekkersrol van hartchirurgen zoals Alain Carpentier is de tweede generatie hartkleppen ontwikkeld van hartweefsel van runderen. Dit vormt het basismodel voor de biologische hartkleppen van nu. Met de ontwikkeling van deze hartkleppen wordt de duur van de operatie ingekort en de duurzaamheid van de kunstklep verhoogd.

1981

2002

TAVI- de nieuwe methode voor de behandeling van hartklepfalen

De Franse cardioloog Alain Cribier brengt op 16 april 2002 voor het eerst een aortaklep aan via een katheter.
Met een Transkatheter aortaklepimplantatie (TAVI) is het mogelijk om patiënten met aortaklepstenose te behandelen, zonder de borstkas te openen en aansluiting op de hart-longmachine. Deze procedure is speciaal ontwikkeld voor patiënten bij wie het risico van de operatie relatief hoog is. Een voorbeeld hiervan is de Fransman René D: In 2006 krijgt hij een nieuwe hartklep die ingebracht wordt via katheter in de lies. Hij vierde dankzij deze succesvolle ingreep zijn 90-jarige verjaardag in 2015.

Cribier Alain CribierAlain Cribier

Cribier is een voormalige president van de Franse Vereniging voor Cardiologie en lid van de European Society of Cardiology.

Heden

55 jaar na de eerste succesvolle implantatie

Kunstmatige hartkleppen behoren tegenwoordig tot de gouden medische standaard. Elk jaar worden er wereldwijd meer dan 250.000 operaties uitgevoerd. Hedendaags worden grotendeels de biologische hartkleppen, en soms ook de mechanische kleppen gebruikt.

Aantal hartklepvervangingen in Nederland ligt rond de 4.000 per jaar

Met dank aan:

Edwards Lifesciences (1960 , 1961 , 1963 , 1965 , 2002)

Bronnen:

Stephen Westaby, „Landmarks in Cardiac Surgery“, 1998 // Deutsche Herzstiftung, „Herzbericht 2013“; „Herzbericht 2014“ // K. H. Leitz, „Geschichte der Herzchirurgie in Deutschland“, in: G. Ziemer, A. Haverich, „Herzchirurgie“, 3. Auflage, 2010 // Annette M. Matthews, „The Development of the Starr-Edwards Heart Valve“, in: Historical Perspectives, Volume 25, Number 4, 1998 // C. F. Vahl, K. F. Gruber-Gerardy, „Von der Herzchirurgie und den Herzklappen. Meilensteine aus 2.500 Jahren Herzgeschichte“, 200