Europees Vijf ‘A’ actieplan gelanceerd bij cardiologen congres EuroPCR

Tijdens het cardiologen congres EuroPCR conferentie is het Vijf ‘A’ actieplan aangekondigd. Heart Valve Voice heeft in samenwerking met Cuore Italia en Hartvolger.org een actieplan ontwikkeld dat zij Europees gaan uitrollen. Zij doen dit om meer aandacht te vragen voor mensen met een hartklepziekte.

Het Vijf ‘A’ actieplan is nodig om binnen Europa samen de strijd tegen hartklepziekten aan te gaan.

Uit onderzoek blijkt dat de overgrote meerderheid van de Europeanen zich niet bewust is van of bezorgd is over hartklepziekten. Door de vergrijzing van de bevolking is het belangrijk kennis te delen over deze hartklepafwijking en goed te weten wanneer men in actie moet komen. Dan is een goede behandeling mogelijk.

Vijf ‘A’ actieplan
De actie heeft tot doel om de symptomen van een hartklepziekte beter en sneller te herkennen. Daarnaast willen zij met deze actie mensen voorlichten over hoe de diagnose kan worden gesteld, wanneer je in actie moet komen en welke behandelingen er mogelijk zijn.

Awareness
De mensen attenderen op de risico’s van een hartklepziekte

Alertheid
Eerder klachten leren herkennen en deze serieus te nemen. Patiënten oproepen de huisarts te vragen om met een stethoscoop naar het hart te luisteren.

Aanpassing zorgpad
Het benadrukken van de noodzaak van vroege diagnose. Specialisten oproepen bij ouderen regelmatig met de stethoscoop naar het hart te luisteren en ECG-controles te doen.

Actie
Een patiënt tijdig verwijzen naar een hartcentrum om alle mogelijke behandelingsmogelijkheden te bespreken.

Acceleratie
Beleidsmakers en zorgverleners erop attenderen om sneller toegang te verlenen tot goede behandelingsmogelijkheden.