Ik kreeg een nieuwe hartklep via de ‘dottermethode’ en nu rij ik weer auto

Op 91-jarige leeftijd kreeg mevrouw Lens-Alberts een nieuwe hartklep. De nieuwe hartklep werd geplaatst via de ‘dottermethode’ waarbij de nieuwe hartklep via een katheter wordt ingebracht en geplaatst, een TAVI procedure.

Mevrouw Lens kwam bij haar arts met wat zij voelde als ‘hartjaag’ klachten. Op ’de echo was te zien dat zij een verkalkte hartklep had. Mevrouw Lens was in de veronderstelling dat dit met medicatie verholpen kon worden, maar de arts vertelde dat haar hartklep vervangen moest worden. “Dat was schrikken. Mijn kinderen wisten mij te overtuigen de ‘dotter’- operatie te ondergaan. Zij zeiden: Ma, dat moet je doen.”

Dokter Brandon Bravo Bruinsma, cardiothoracaal chirurg, en cardioloog van het Hof in het Hartcentrum ISALA in Zwolle hebben mij geholpen. Ik vroeg hen “Durft u het aan met mij? Zij gaven mij het vertrouwen.”, aldus mevrouw Lens.

TAVI procedure
De artsen gaven de voorkeur aan een TAVI procedure vanwege de hoge leeftijd van mevrouw Lens. Bij de TAVI-techniek wordt de nieuwe hartklep met een katheter in het lichaam gebracht en voor implantatie naar het hart gebracht. Wanneer de hartklep zich in de opening van de verkalkte aortaklep bevindt, wordt de nieuwe hartklep op de juiste plaatst gezet.
De voordelen van de TAVI-methode zijn de kortere duur van de ingreep, minder pijn en een korter verblijf in het ziekenhuis. Omdat de borstkas niet wordt opengemaakt, is de herstelperiode aanzienlijk korter dan een open hart operatie, ongeveer 2 tot 4 weken in plaats van 6 tot 8 weken.

Voorafgaand aan de operatie kreeg mevrouw Lens een uitgebreid onderzoek waaruit bleek dat ze het aankon. “Ik dacht dat ik als een ziek vogeltje uit operatie zou komen, maar het tegendeel was waar! Ik kan niets opnoemen wat mij is tegengevallen. Inmiddels rij ik weer auto. Ik kan het niet laten om af en toe een trapje iets sneller op te lopen, gewoon om mezelf even te testen, en ik voel echt niets! Ik ben een dankbaar mens”, aldus mevrouw Lens Alberts.