hartHR_wit

Hoeveel hartkleppen heeft het hart?

Het hart bevat 4 hartkleppen, die het bloed de goede kant op laten stromen: aortaklep, tussen linkerkamer en grote lichaamsslagader (aorta) , mitralisklep: tussen linkerboezem en linkerkamer, pulmonalisklep: tussen rechterkamer en longslagader, tricuspidalisklep: tussen rechterboezem en rechterkamer

Kan een hartklep gaan lekken?

Zieke hartkleppen sluiten soms niet meer voldoende waardoor ze gaan lekken. Door de lekkende hartklep kan het bloed de verkeerde richting in terugstromen. De hartkamer wordt hierdoor groter en de pompfunctie van het hart zal verzwakken. Er moet namelijk extra bloed uit de hartkamer worden gepompt om de lekkage te compenseren. Een lekkende hartklep betekent dus niet dat het bloed letterlijk uit het hart lekt, maar dat het bloed langs de klep terugstroomt doordat de klep onvoldoende sluit. Een lekkende hartklep kan leiden tot hartfalen, vermoeidheid en hartritmestoornissen.

Hoe kan uw huisarts een probleem aan uw hartklep signaleren?

Aandoeningen en afwijkingen aan hartkleppen worden bijna altijd ontdekt tijdens een medisch consult. Een ruisje of een 'klik-ruis-geluid' op het hart dat de arts door de stethoscoop kan horen, is doorgaans de eerste indicatie van een afwijking aan een hartklep. Er zijn verschillende tests die kunnen helpen bij het bepalen van de oorsprong van de hartklepproblemen en het bepalen van de beste behandelmethode.

Kan verkalking van de hartklep levensbedreigend zijn?

Aortaklepstenose is een ziekte die langzaam erger wordt. Vaak leren patiënten leven met de symptomen door hun activiteitenniveau aan te passen aan de beperkingen die de ziekte met zich meebrengt. Maar als aortaklepstenose niet wordt behandeld, kan dit leiden tot verhoogde bloeddruk in de longen, een hartaanval of plotseling overlijden. De helft van de mensen met onbehandelde, ernstige aortaklepstenose overlijdt gemiddeld binnen twee jaar na de eerste symptomen.

Wat is aortaklepstenose? Klik hier voor een lijst met verklaring van moeilijke woorden.

HV

Hart.volgers.org is een initiatief van cardiologen en cardiothoracaal chirurgen om patiënten toegang te geven tot betrouwbare informatie en top-expertise. Op hart.volgers.org kunt u een account aanmaken en uw persoonlijke vraag stellen.