Een vernauwde aortaklep noemt men aortaklepstenose. Een vernauwing van de aortaklep kan aangeboren zijn, maar ontstaat meestal door verkalking van de hartklep. Een vernauwing van de aortaklep is niet altijd te herkennen totdat er klachten optreden als kortademigheid, pijn op de borst en een licht gevoel in uw hoofd. Er stroomt dan te weinig zuurstofrijk bloed door uw lichaam en de vernauwing kan ernstig zijn. Met de stethoscoop kan de huisarts luisteren naar uw hart. Is er sprake van een hartruis, kan dit betekenen dat u een vernauwde hartklep heeft. Met een echocardiografie wordt vastgesteld om welke hartklep het precies gaat en hoe ernstig de vernauwing is.


Het hart heeft vier hartkleppen
Het hart heeft vier kleppen, waarvan de aortaklep er één is. Het bloed stroomt uit de linkerkamer van het hart langs de aortaklep naar de lichaamsslagader (aorta). Wanneer uw aortaklep vernauwd is, dan gaat de hartklep niet goed open, hierdoor stroomt er minder zuurstofrijk bloed uw lichaam in. Men spreekt dan ook wel van een lekkende hartklep.

Is er ernstige aortaklepstenose geconstateerd en zijn er als gevolg hiervan klachten ontstaan?

Dan loopt men ongeveer 50% kans om na 2 jaar nog in leven te zijn.

Aortaklepstenose, wat is het? Uitleg van de cardioloog en cardiothoracaal chirurg

Aortaklepstenose, de oorzaak

Wetenschappelijke gegevens laten zien dat aortaklepstenose het eindstadium is van een ziekteproces. De oorzaak van aortaklepverkalking kan een infectie of een aangeboren hartklep afwijking zijn, of  een gevolg van verouderingsprocessen. Als de ziekte erger wordt kunnen de bladen van de aortaklep ontstoken raken of verkalken, of er kunnen littekens op ontstaan, waardoor de flexibiliteit van de bladen afneemt. Als er sprake is van ernstige aortaklepverkalking is het tijd om een behandeling of een nieuwe hartklep te overwegen.

Gezonde hartklep

Gezonde hartklep

Verkalkte hartklep

Verkalkte hartklep