Primeur UMC Utrecht: Speciale biologische hartklep uitkomst voor jonge hartpatiënt

Het UMC Utrecht heeft een primeur in de Benelux met het plaatsen van een speciale biologische hartklep die vooral voor jongere patiënten een grote vooruitgang is. Cardiothoracaal chirurg Willem Suyker heeft de klep geplaatst: “Deze klep is veelbelovend voor de chirurgische behandeling van hartklepafwijkingen, met name voor mensen met een actieve levensstijl.”

Kiki Bleeker (27) kreeg als eerste binnen de Benelux deze biologische hartklep. Kiki is professioneel paardrijdster en wil dressuur rijden op topsport niveau of met de Nederlandse top. Door antistollingsmiddelen stollen bloedingen niet en dat kan levensgevaarlijk zijn bij bijvoorbeeld een val van een paard. Voor Kiki zou het noodzakelijke gebruik van de medicijnen het einde van haar carrière betekenen.

Suyker: “Bij biologische kleppen hoeven in tegenstelling tot mechanische kleppen niet levenslang antistollingsmiddelen worden geslikt. Voor jonge mensen zoals Kiki, is het niet hoeven slikken van die medicijnen van groot belang. Een ander erg belangrijk voordeel voor Kiki is dat een eventuele zwangerschap mogelijk blijft. Dat is gevaarlijk bij het slikken van antistollingsmedicijnen.”

Minder kalkafzetting
De drie hartklepblaadjes in deze nieuwe biologische hartklep zijn gemaakt van weefsel van een rund en bewerkt met een nieuwe conserveringstechnologie. Daardoor ontstaat er minder snel kalkafzetting op de blaadjes en gaat de klep langer mee.
Klik hier voor het volledige bericht