Survey luister naar je hart

Dagelijks overlijden in Nederland bijna 60 vrouwen aan hart- en vaatziekten, doodsoorzaak nummer één. De verschillen tussen het mannen- en vrouwenhart zijn groot, maar worden niet altijd onderkend door de vrouw zelf, de arts of andere behandelaar. Met mogelijk gemiste of foutieve behandeling als gevolg.
Soms kan het verstandig zijn om een second opinion of tweede mening aan te vragen. Een second opinion is niet altijd vanzelfsprekend blijkt uit de gegevens van zorgverzekeraars en Best Doctors, een organisatie met een wereldwijd netwerk van artsen die second opinions verzorgt.
Bent u vrouw, heeft u (vage) hartklachten of en heeft u wellicht overwogen om een second opinion aan te vragen? Waarom heeft u er wel of niet voor gekozen? Waar zoekt u naar informatie? Doe dan mee met deze enquête.

Anonieme enquête

Via deze link is de vragenlijst toegankelijk. De vragen zijn binnen 5 minuten anoniem te beantwoorden. De vragenlijst is ook via de smartphone en tablet goed te bereiken en loopt van 1 t/m 31 september. De resultaten zullen later dit jaar bekend worden gemaakt.

Janneke Wittekoek, cardioloog HeartLife klinieken: ,,Vrouwen zijn aan een ware inhaalslag begonnen als het gaat om hartproblemen, maar tegelijkertijd worden ze genegeerd in de wetenschap en hun klachten worden soms niet herkend in het ziekenhuis. Dit komt omdat deze hart- en vaatziekten zich bij vrouwen minder duidelijk aandienen dan bij mannen. Soms worden klachten verward met overgangsklachten. Er zijn in de cardiologie naast de verschillen in klachten ook verschillen in de behandeling. Ik zie veel vrouwen in mijn praktijk die voor een second opinion komen. Vaak lijkt het of ze de ‘stoute schoenen’ aangetrokken hebben, terwijl het heel normaal en aanvaardbaar is in de zorg.”

Second opinions kunnen bijdragen aan de kwaliteit van de zorg en gepast gebruik van behandelingen. Ze kunnen leiden tot wijziging van diagnose en/of behandeling.

Klik hier om naar de enquête te gaan