“Ik heb een tweede leven gekregen”

Aan een openhartoperatie was Fransje van Dijkhuizen (81) niet meer begonnen. ‘Daar ben ik te broos voor.’ Gelukkig kon ze met behulp van de TAVI toch een nieuwe hartklep krijgen. ‘Dankzij die ingreep heb ik een tweede leven gekregen. Ik ben er heel blij mee.’

Bij een TAVI (Transcutaneous Aortic Valve Implantation) krijgt een patiënt een nieuwe hartklep via een ader middels een kleine opening in de huid. Een manier van opereren die vooral geschikt is voor kwetsbare ouderen omdat de borstkas niet helemaal open hoeft. Ook hoeft de patiënt niet aan de hart-longmachine waardoor hij veel sneller herstelt. ‘Mijn nieuwe hartklep werd via mijn lies naar mijn hart gebracht. Van de hele operatie heb ik niets gemerkt. Het herstel daarna ging inderdaad heel snel. Na vijf dagen ziekenhuis mocht ik al weer naar huis. Ik ben geopereerd door een fantastisch team. Het liefst had ik ze allemaal mee uit eten genomen. Zo dankbaar ben ik. Ik kan weer zo veel meer. Zoals tuinieren, schilderen en ik heb weer energie om mensen uit te nodigen. En lopen, dat kan ik weer hele stukken. Zo over het hele parkeerterrein van Isala. Dat ging heel lang niet. Ik durf weer dingen te doen.’

Klik hier voor het volledige artikel