Er zijn verschillende methoden om een hartklep te vervangen

Een verkalkte hartklep is een ernstige aandoening, die serieuze aandacht vraagt van uw behandelend arts. Deze kan u informeren over de behandelopties. De hartklep kan worden vervangen tijdens een open hart operatie of een minimaal invasieve ingreep, waarbij de borstkas niet geheel opengemaakt wordt. Daarnaast kan er een nieuwe hartklep geïmplanteerd worden via een katheter in de lies (‘dottermethode’). In het laatste geval hoeft het borstbeen niet geopend worden. In overleg met uw arts zult u samen bespreken wat het juiste moment van behandeling of vervanging van de zieke hartklep is. Soms voelt u zich misschien nog relatief goed en lijkt een operatie een te grote maatregel. Dan is het raadzaam alle opties met uw huisarts of cardioloog te bespreken.

Bespreek dit samen met uw arts.

Ik heb een nieuwe hartklep nodig volgens mijn arts. Wat zijn de gevolgen als ik het niet laat doen?

Antwoord: Als u last heeft van ernstige aortaklepstenose en daar klachten van ondervindt, heeft u 50% kans om nog in leven te zijn na 2 jaar. Een nieuwe hartklep kan klachten verhelpen en de kans op langere overleving vergroten.

Hoe weet ik welke operatiemethode het beste voor mij is?

Antwoord: Welke methode voor u het meest geschikt is, kunt u met uw cardioloog of chirurg bespreken. In overleg met u wordt een zorgvuldige afweging gemaakt op basis van de ernst van uw aandoening, en andere factoren, zoals conditie van uw hart en vaatstelsel, longen, nieren, en uw vitaliteit. Uw eigen voorkeuren spelen ook een belangrijke rol. In een Hartcentrum wordt de beslissing voor de juiste methode altijd genomen met een team van artsen in overleg met de patient.

Wat zijn de risico's van een hartklepvervanging en hartklepimplantatie?

Antwoord: Elke operatiemethode en ingreep heeft eigen voor- en nadelen. Dit kunt u nalezen op de pagina's over de diverse behandelopties. Een operatie kent altijd risico's, maar deze worden zorgvuldig afgewogen. De arts zal u voorlichten ovder de voor- en nadelen van de ingreep.

Hoe lang duurt de herstelperiode na een operatie of implantatie?

Antwoord: Over het algemeen herstelt men sneller van een transkatheter aortaklepimplantatie en een minimaal invasieve operatie, dan van een openhartoperatie. Dit komt omdat het borstbeen niet geheel is geopend. Aan de andere kant zijn de risico's op een complicatie bij een openhartoperatie zeer klein. Over het algemeen is er enkele maanden na de operatie of ingreep geen verschil in resultaat en is de kwaliteit van leven gelijk ongeacht welke operatiemethode is toegepast.

Mag ik na de operatie weer sporten?

Antwoord: Voor de meeste patienten is er na de ingreep een revalidatieprogramma beschikbaar. Onder begeleiding van een fysiotherapeut kan de conditie verbeteren en deze zal aangeven wanneer u weer kunt gaan sporten.

Bij welk Hartcentrum kan ik terecht voor een hartklepimplantatie of operatie?

Antwoord: Op de pagina Vind een Hartcentrum kunt u klikken op het Hartcentrum bij u in de buurt. Deze centra hebben de vergunning van de Inspectie voor de Gezondheidszorg gekregen voor het uitvoeren van hartklepoperaties en implantaties.

Is er iets bekend over pijn na de operatie?

Antwoord: Van een openhartoperatie is bekend dat enkele dagen na de operatie de patient pijn en druk op de borst ervaart als gevolg van het openmaken van het borstbeen. Een minimaal invasieve operatie zal in mindere mate wondpijn geven. De hartklepimplantatie via een katheter in de lies geeft de minste wondpijn, op de plek waar het katheter is binnengebracht.

Hartvolgers.org

Hart.volgers.org is een initiatief van cardiologen en cardiothoracaal chirurgen om patiënten toegang te geven tot betrouwbare informatie en top-expertise. Op hart.volgers.org kunt u een account aanmaken en uw persoonlijke vraag stellen.