VROUWENHART: “KEN (JE) GETALLEN!”

Dat hart- en vaatziekten doodsoorzaak nummer 1 zijn bij vrouwen weten we vaak al. Maar weten we ook precies wat de symptomen zijn hoe groot je risico is? Daar gaf cardioloog Dr. Janneke Wittekoek antwoord op tijdens een zeer interessante presentatie op de Gezondheidsbeurs in de Jaarbeurs Utrecht. Dr. Wittekoek heeft een eigen kliniek (HeartLife) en richt zich speciaal op preventie en behandeling van het vrouwenhart. Met passie vertelt zij over haar werk en dit deelt ze tevens in haar boek ‘Het Vrouwenhart’. Heb je dit gemist? Geen zorgen. Wij nemen je nog even mee in de feiten en cijfers. In de handige infographics onderaan dit artikel treft u de kenmerken en cijfers aan.

Andere klachten
Klachtenpatronen bij vrouwen kunnen verschillen met die van mannen. Maar over welke klachten praten we dan?

Risicofactoren
Als we weten welke klachten specifiek vrouwen kunnen hebben, is het belangrijk om te weten welke hoe hoog je risico is op deze klachten. Op basis hiervan kunnen we een plan maken om hart- en vaatziekten te voorkomen. Wij hebben de risicofactoren gesplitst in drie categorieën.

Ken je getallen
De volgende stap is je risicofactoren in kaart te brengen met je eigen waarden, ofwel ken JOUW getallen! Met kennis over je eigen lichaam kun je pas écht actie ondernemen. Zolang je bijvoorbeeld niet weet of je cholesterol te hoog is, is de kans klein dat je daarop actie onderneemt door bijvoorbeeld minder verzadigd vet te eten. Je voelt het meestal niet dat je cholesterolwaarden, bloeddruk en suikergehalte ontregeld dreigen te raken. Om te weten wat de streefwaarden zijn van de belangrijkste risicofactoren hebben wij deze voor jou in het figuur op een rijtje gezet.

Tijd voor actie
Scoor je hoog op risicofactoren? Dan is het tijd voor actie: stap naar de huisarts, laat regelmatig je getallen meten, en zoek een leefstijlcoach of specialist. Vervolgens is het belangrijk om je getallen bij te houden en het effect te meten van je genomen maatregelen om getallen te verbeteren.

Dr. Janneke Wittekoek bracht dit afgelopen weekend duidelijk naar voren dat we goed voor ons hart moeten zorgen en dan is 80% van de hart- en vaatziekten te voorkomen.
Na haar presentatie kregen bezoekers van de Gezondheidsbeurs de kans om haar boek: ‘Het Vrouwenhart’ te kopen en te laten signeren. Er was ruimte om vragen te stellen en Dr. Wittekoek heeft met plezier iedereen te woord gestaan. Wil je meer weten? Koop haar boek! Of ga naar www.heartlife.nl

Figuren: